Κάτι καλό έχεις κάνει!

Μην κάνεις το παιδί σου «τραμπούκο» για να επιβιώσει στον «άδικο», "σκληρό" κόσμο. Μην αφήσεις το σκοτάδι να νικήσει το φως σου. Με κάθε αφορμή, σε κάθε φευγαλέα στιγμή της μέρας, σε κάθε τρυφερή σκηνή που θα δεις να εκτυλίσσεται γύρω σου, σε κάθε φιλί και σε κάθε σπουδαία κουβέντα που θα σου πει το παιδί σου... Βρες το φως σου! Και μετά άστο να λάμψει. Δίχως φόβο ότι θα στο σβήσουν οι άλλοι. Άστο να λάμψει και να φωτίσει το παιδί σου.

…Εσύ μαμά* 

του ξανθομάλλη, γαλανομάτη πιτσιρικά, που τις προάλλες, λίγο πιο κάτω από το σχολείο, έσκυψε να σηκώσει τον πεσμένο από τον αέρα κάδο απορριμμάτων. Και μάζεψε και ό,τι σακούλα είχε ξεχυθεί στο δρόμο να την πετάξει πάλι μέσα!

Κάτι καλό έχεις κάνει!

Το έβλεπα το όμορφο παλικαράκι σου να πλησιάζει με τα χέρια στις τσέπες, νυσταγμένο και αγουροξυπνημένο, με την σγουρομάλλικη φράντζα του να ανεβοκατεβαίνει ρυθμικά μαζί με το περπάτημα του. Το θεώρησα βέβαιο ότι θα κάνει έναν μικρό ελιγμό και θα προσπεράσει τον κάδο. Ίσως να κλωτσούσε και κάνα σκουπίδι για «μαγκιά».

Το αγοράκι σου με διέψευσε πανηγυρικά. Ήταν – δεν ήταν 12 χρονών. Κι όμως φέρθηκε πιο ώριμα από πολλούς συνομήλικούς μου… Με συγκίνησε βαθιά, πρωί πρωί σε μια κατά τα άλλα «αδιάφορη» ρουτίνα.

Και γι’αυτό, δεν ξέρεις πόσο σ’ευχαριστώ! 

Κάτι καλό έχεις κάνει μαμά! Κάτι πολύ καλό.

Ευχαριστώ κι εσένα μαμά…

Που το παιδάκι σου στο λεύκωμα της αποφοίτησης της Έκτης δημοτικού που ετοιμάζουμε με τον Σύλλογο, μου έδωσε μαθήματα αυτοπεποίθησης, καλοσύνης και αισιοδοξίας.

Θα πρέπει να είσαι πολύ περήφανη. Ξέρεις τι απάντησε το παιδί σου στην ερώτηση «Λίγο πριν το Γυμνάσιο, τι μήνυμα στέλνεις στους συμμαθητές σου;».

Για δες εδώ:

  • «Να σκέφτονται ότι σημασία δεν έχει ο βαθμός, αλλά η προσπάθεια.» (Μικαέλα)
  • «Να κάνουν ό,τι επιθυμούν στη ζωή τους και ότι τους κάνει χαρούμενους.» (Θανάσης)
  • «Να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο.» (Αναστασία)
  • «Να είμαστε όλοι ενωμένοι μαζί σαν μια ομάδα» (Γιώργος)
  • «Να χαίρεστε κάθε στιγμή και να περνάτε μοναδικές και αξέχαστες στιγμές..» (Πηνελόπη)
  • «Να βάζετε στόχους, να εστιάζετε σ’αυτούς, να έχετε αυτοπεποίθηση, ώστε να τους καταφέρετε» (Αλίκη)
  •  «Να συνεχίσουν να είναι ο τέλειος και ο διαφορετικός εαυτός τους σε οποιαδήποτε εμπόδια θα βρεθούν μπροστά τους!» (Αγγελική)

Πόσο τυχερά! Τι ώθηση και αγάπη έχουν πάρει από σένα, μαμά!

Και θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο ειδικά στη μαμά του Παύλου. Ο Παύλος απάντησε:
«Να σπουδάσουν αυτό που θέλουν και όχι αυτό που θέλουν οι γονείς τους.» ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ!

Αλλά κι εσύ μαμά, που ο γιος σου ο τζαναμπέτης απάντησε  «ΤΗ ΒΑΨΑΤΕ», ή ότι «Τους αγαπάω όλους εκτός από κάποια κορίτσια» 😏, να μην σκας. Μια χαρά χιούμορ και το θάρρος της γνώμης έχει ο γιος σου! Μπράβο σου!

Κάτι πολύ καλό έχεις κάνει!

Σ’ευχαριστώ που με γέμισες ελπίδα και θάρρος για το μέλλον του γιου μου.

Τέλος

…Εσένα μαμά του ενός από τα δυο παιδιά που πείραζαν πρόσφατα τον γιο μου στο σχολείο… Σ’ευχαριστώ διπλά.

Γιατί μου έδωσες την ευκαιρία να αφυπνιστώ και να ψαχτώ. Να έρθω πιο κοντά στο παιδί μου. Να συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι δα και τόσο μεγάλος όσο νομίζουμε. Ότι θέλει ακόμη τη δική μας υποστήριξη και βοήθεια. Κι ότι εγώ και ο μπαμπάς του πρέπει να σκεφτούμε πως θα τον βοηθήσουμε να χτίσει κι άλλο την αυτοεκτίμησή του. Ότι το ταξίδι της αυτοβελτίωσης στη γονεικότητα δεν σταματάει ποτέ. Σ’ευχαριστώ ο γιος σου στάθηκε η αφορμή, αρκετά νωρίς μάλιστα.

Επίσης, σ’ευχαριστώ και που κάθε φορά που σε βλέπω, είσαι τόσο χαμογελαστή και γλυκιά που με κάνεις να σου μιλήσω πολύ άνετα για τους προβληματισμούς μου. Και που ακούς, δίχως να σηκώνεις άμυνα, πιστεύοντας ότι σε κατηγορώ εσένα ή το παιδάκι σου – το οποίο είναι το ίδιο γλυκό και χαμογελαστό με σένα!!!

Και χθες, που ήρθες τυχαία στον παιδότοπο με τον γιο σου, πόσο χάρηκα που τους είδα να παίζουν μαζί μπάσκετ,να σπρώχνονται, να ιδρώνουν, και να γελάνε!!!

Μου το είχε πει ο Ηλίας. «Δεν υπάρχει θέμα πια. Έχουμε γίνει φίλοι!». Ο γιος σου τον βοήθησε μια μέρα με την τσάντα του που ήταν πολύ βαριά. Και ο γιος μου βοήθησε τον δικό σου σε κάτι ασκήσεις στο ολοήμερο.

Κάτι πολύ καλό πρέπει να έχεις κάνει μαμά!

Μπράβο σου!
………………………………………………………………………

Σήμερα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Στη μαμά που το παιδάκι της δεν πετάει κάτω τα σκουπίδια του.
Που καμιά φορά περιμένει να περάσω τον δρόμο πρώτη.
Που μου χαρίζει ένα χαμόγελο, δίχως λόγο, έξω από το σχολείο.
Που αγκαλιάζει τα άλλα παιδάκια. Που παίζει με το κοριτσάκι από την Κίνα και το αγόρι απο τη Συρία.
Που κάνει παρέα στο παιδί που κάθεται μόνο στο παγκάκι ρουφώντας τον ήλιο.
Η’ που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Σ’ευχαριστώ μαμά (και μπαμπά) που μου δίνετε τη δύναμη να συνεχίζω τη δουλειά μου ως γονεάς.

Που μου επιτρέπετε να κάνω όνειρα. Να γίνομαι θετική για τον κόσμο που ζούμε.

Δεν είναι όλα μαύρα. Δεν πάμε από το κακό στο χειρότερο. Κάτι καλό κάνουμε. Κάτι καλύτερο από πριν, τουλάχιστον!

Όσο υπάρχουν τέτοιοι γονείς, με τέτοια παιδιά, μπορώ να ελπίζω. 

Αν είσαι μια μαμά από αυτές και με διαβάζεις, μην το βάζεις κάτω.

Μην κάνεις το παιδί σου «τραμπούκο» για να επιβιώσει στον «άδικο», «σκληρό» κόσμο.

Μην αφήσεις το σκοτάδι να νικήσει το φως σου. 

Με κάθε αφορμή, σε κάθε φευγαλέα στιγμή της μέρας, σε κάθε τρυφερή σκηνή που θα δεις να εκτυλίσσεται γύρω σου, σε κάθε φιλί και σε κάθε σπουδαία κουβέντα που θα σου πει το παιδί σου…
Βρες το φως σου!

Και μετά άστο να λάμψει. Δίχως φόβο ότι θα στο σβήσουν οι άλλοι.

Άστο να λάμψει και να φωτίσει το παιδί σου.

Σε παρακαλώ! Το έχουμε ανάγκη!

Σ’ευχαριστώ 🌷🙏 

Με πολλή αγάπη και αγωνιστικούς χαιρετισμούς 💞

Χριστίνα, η Πριγκιπέσσα.

(*όπου μαμά= μαμά, μπαμπά, γιαγιά, παππού, δασκάλα, δάσκαλε).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

ΥΓ1. Μη με ρωτήσετε τι χάπια παίρνω. Δε δίνω συστάσεις μέσω email 🙄🙃😝.

ΥΓ2. Στη μια follower που έχει ανησυχήσει επειδή χάθηκα, απάντησα ήδη στο messenger που με ρώτησε. Οι υπόλοιπες είναι συγγενείς και φίλοι οπότε τα ξέρουν τα νέα μου. Τώρα αν τυχόν δεν εμπίπτεις σε καμία από τις δυο κατηγορίες 🤪, είμαι καλά! Τις τελευταίες 4 μέρες έχω πληκτρολογήσει περίπου 30 σελίδες (και έχω ανεβάσει 2 βαθμούς την πεσβυωπία μου πιθανώς). Όοοοχι για το bestseller μου, όοοχι 🙄. Κάποιες για το λεύκωμα που είδες, και οι υπόλοιπες για το νέο βίντεο του Love, mom! Ωραία, όλα! Οτι μου λείπει βέβαια και το blogoσπιτάκι μου, μου λείπει. Δε θα πω ψέματα. Αλλά που θα πάει. Θα το βρω. Προς το παρόν, όπως βλέπεις τα «δίνω» όλα στο newslettter 😍.

ΥΓ3. Το ξέρω, είχα πει σήμερα video. Τι εννοείς ούτε καν θυμόσουν οτι το είχα πει στο προηγούμενο newsletter επειδή ήταν το 24ο ΥΓ και δεν είσαι ζαβό να κάθεσαι να διαβάζεις την ακατάσχετη φλυαρία μου;;;; Με πληγώνεις να ξέρεις 😩. Παρ’ολα αυτά -αν δεν με πιάσει κανας οίστρος πάλι- την ερχόμενη εβδομάδα λογικά θα παίξει το βίντεο. «Putting my 2yr old to sleep». 😏🤟.

ΥΓ4. Γέλασα και συγκινήθηκα τόσο με τα χαρτάκια των παιδιών της έκτης δημοτικού που είχα να περάσω σε ηλεκτρονικό αρχείο αυτή την εβδομάδα. Εκτός του ότι ήθελα google για να αποκρυπτογραφήσω τις αγαπημένες τους φράσεις (κάτι «all chains», κάτι φράσεις από ταινίες και video games και δε συμμαζέυεται 😹 – με νικητήρια φράση το «τι φάση;» 🤟), αυτό που μου έκανε «μπαμ» είναι η πολυλογία των κοριτσιών vs. της λακωνικότητας των αγοριών! Και ύστερα σου λέει δεν έχει σχέση το φύλο. 😏😂.

Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις αλλά δείτε μόνοι σας δυο ενδεικτικά παραδείγματα και μαντέψτε ποια τα έγραψαν κορίτσια και ποια αγόρια! 😁


ΥΓ5. Αυτό μου θύμισε αυτό! Απο 12 χρονών σε 42 δεν αλλάζουν και πολλά τελικά 🙄😏

ΥΓ6. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον σύλλογο για πολύ ακόμη, αλλά είμαι τόσο εγνώμων για την εμπειρία μέχρι σήμερα. Οι ευχές των δασκάλων των παιδιών, της διευθύντριας και όλων των παιδαγωγών αυτή την εβδομάδα πραγματικά με έλιωσαν. Πόσο τυχερά τα παιδιά μας σήμερα; Ακούνε το «σ’αγαπώ» από τόσο νωρις, τόσες φορές, ακομη και από τις δασκάλες τους :).

ΥΓ7. Στην ερώτηση «τι δε θα ξεχάσω ποτέ από το Δημοτικό», ξέρετε τι απάντησαν τα περισσότερα έτσι; Τις πλάκες, τις εκδρομές, τα διαλείμματα, τις φιλίες, μια διασκεδαστική παράσταση-κωμωδία που ακόμη μνημονεύουν από την 4η δημοτικού, και μια εκδρομή που έκαναν χρόνια πριν, με τα ποδήλατα μέχρι τη λίμνη, μαζί με τη δασκάλα τους τη Γωγώ!  ΑΥΤΑ δε θα ξεχάσουν τα παιδιά ποτε! Τις δυνατές, ευχάριστες εμπειρίες. Τις διαφορετικές εμπειρίες! ΟΛΑ τα άλλα φυσικά και θα τα ξεχάσουν όπως όλοι ξέρουμε πολυ καλά! (κράτηστε σημειώσεις!).

Θα έγραφα κι ένα ακόμη ΥΓ αλλά ποιος να κάτσει να διαβάσει 8 Υστερόγραφα μωρε; ☺️

 ΚΑΛΟ Π/Σ/Κ!!!!!🤸‍♀️
(Αν θες κ εσύ να μπεις στον μαγικό κόσμο των Newsletter μου, μπες 👉εδώ

Related Post

295 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *